Beste horror boeken

Een top 10 van de beste horror boeken ooit voor volwassenen. De meest gelezen en best verkochte boeken in het horror genre met verhalen vol monsters, vampiers, geweld en terreur. Ideale ontspanningslectuur om bij weg te griezelen. Een verzameling van de echte klassiekers binnen het horror genre, maar met ook de nieuwste tips voor horror boeken van de laatste jaren. Echte aanraders dus binnen het grote aanbod aan horrorboeken. Ben je op zoek naar horror boeken voor jongeren kijk dan eens bij onze top 10 horror boeken voor de jeugd.

Lees je graag lange reeksen horror? Kijk dan eens naar onze beste horror boeken series ooit. Nieuw op de site zijn horror boeken voor liefhebbers van fantasy.

Horror boeken top 10

1

Het (It)

een enge clown
Auteur: Stephen King
1986
Het beste horror boek ooit: Het (It) van Stephen King

It is een erg spannend en griezelig horrorboek van Stephen King over 7 elfjarige kinderen die in 1957 in het stadje Derry in aanraking komen met het ultieme kwaad. Dit ultieme kwaad neemt vaak de vorm aan van een clown om jonge kinderen te lokken, maar het kan evengoed de vorm aannemen van de grootste angsten die iemand heeft. 27 jaar later nemen de kinderen, die nu volwassen zijn geworden, het besluit om voor eens en altijd dit gruwelijke monster te gaan vernietigen. Maar dat zal nog veel moeilijker blijken te zijn dan ze al gedacht hadden. Sommigen zullen het gevecht met de clown met de puntige tanden niet overleven.

Een echte pageturner van Stephen King die je vaak de rillingen over je lijf zal doen lopen maar die je niettemin moeilijk zal kunnen wegleggen. Voor ons het beste horror boek ooit. De plot is soms wat moeilijker te volgen en het einde is niet echt het sterkste deel van het boek maar dan nog blijft dit voor ons het beste horrorboek van Stephen King en het beste horror boek ooit. Dit moet je gewoon gelezen hebben. Mensen die liever een film zien hebben nu ook de mogelijkheid om dat te doen. Na de oudere 3 uur durende mini televisieserie die echt niet slecht was is er nu ook recent de bioscoopfilm It.

2

Aasgieren

Carrion Comfort
Auteur: Dan Simmons
1989
Beste horror boeken: Carrion Comfort Dan Simmons

De aasgieren waarnaar in de titel van het boek van Dan Simmons wordt verwezen zijn mensen met buitengewone vermogens die doorheen de loop der tijden de geschiedenis hebben beheerst. Het zijn vampieren van de geest die met hun psychische vermogens mensen kunnen controleren en tegen hun wil de meest vreselijke daden laten begaan. Het horror verhaal speelt zich af binnen verschillende tijdlijnen, waaronder onder andere de Holocaust, en verbindt de gave ook met het charisma dat verschillende leiders in de geschiedenis van de mens hebben vertoond. Hoofdthema van Carrion Comfort is het geweld dat mensen andere mensen aandoen en de complete dominantie die sommige mensen kunnen hebben over anderen. Een spannend en soms gruwelijk boek dat meesterlijk is geschreven door Dan Simmons en een van de beste horror boeken ooit. Een aanrader.

Een ander goed horror boek van Dan Simmons is The Terror, over een ijsbeer die gestrande poolreizigers belaagt.

3

Piercing

het doorboren van vlees
Auteur: Ryu Murakami
1994
Beste horror boeken ooit: Piercing - Ryu Murakami

Ryu Murakami (opgelet, dit is niet Haruki Murakami, de nog bekendere Japanse romanschrijver) is een Japanse auteur die verschillende romans op zijn naam heeft staan maar die ook een echte onvervalst horror klassieker schreef met 'Piercing'. Om het met de woorden van een Engelse criticus te zeggen: This novel isn’t “boo” scary; it’s more like “set your teeth on edge for days and make you never want to be close to anyone for the rest of your life” scary.

Het hoofdpersonage van het verhaal Kawashima Masayukieen, een succesvolle Japanse grafisch ontwerper, wordt overweldigd door een onweerstaanbare drang om het het vlees van zijn pasgeboren kind te doorboren met een ijspriem. Hij beseft echter dat hij dit beter niet kan doen en beslist zijn dwanggedachten dan maar uit te proberen op een prostituee die hij gevangen neemt ... Een huiveringwekkend boek dat een echte aanrader is voor fans van het betere horror boek,voor wie het ook een beetje meer mag zijn.

4

Exquisite Corpse

een horrorboek over een kunstige seriemoordenaar
Auteur: Poppy Z Brite
1997
Exquisite Corpse - horror boeken seriemoordenaars

Van de auteur van Lost Souls, Drawing Blood, and Wormwood komt een spannende en huiveringwekkende roman die volgens bestsellerauteur Peter Straub dient als een 'gids naar de hel'. Exquisite Corpse is huiveringwekkende horror die spijtig genoeg niet in het Nederlands is vertaald. Enkel te verkrijgen in het Engels dus.

Voor seriemoordenaar Andrew Compton is moord een kunst, de meest intieme kunst. Nadat hij zijn eigen dood heeft geveinsd om uit de gevangenis te ontsnappen, begeeft Compton zich naar de Verenigde Staten met als enige ambitie zijn 'kunst' naar nieuwe hoogten te brengen. Gekweld door zijn eigen perverse verlangens en aangetrokken om jonge jongens te bezitten en te vernietigen, bundelt Compton onbedoeld zijn krachten met Jay Byrne, een losbandige playboy die zijn 'kunst' tot het uiterste heeft gedreven, zelfs Compton had zich dat niet eerder kunnen voorstellen. Compton en Byrne hebben samen hun zinnen gezet op Tran, een exquise jonge Vietnamees-Amerikaanse wegloper, die zij beschouwen als het perfecte slachtoffer.

Poppy Z. Brite beweegt zich snel van de groezelige straten van het Londense Piccadilly Circus naar de decadentie van de New Orleans French Quarter en ontleedt het landschap van marteling en nodigt ons uit in de geest van een moordenaar. Exquisite Corpse bevestigt Brite als een schrijver die categorisering tart. Het is een roman voor degenen die het aandurven te betreden waar het heilige en profane één worden.

5

Orakel

Auteur: Thomas Olde Heuvelt
2021
Orakel

Het nieuwe meesterwerk van een internationaal fenomeen.

IJzingwekkende spanning en folklore smelten moeiteloos samen in Orakel

In Orakel keert een markant personage uit HEX terug: Robert Grim

‘Briljant en volstrekt origineel.’ Stephen King

Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar ooit nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achterna gaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, heeft hem bang gemaakt...

Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgesloten van de wereld vastgehouden in een beveiligde instelling en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden getrokken om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, ontdekt men dat het schip een voorbode is van iets onheilspellends. Iets dat ons aller toekomst op het spel zet.

Kopen bij bol.com

6

De buitenstaander

The outsider
Auteur: Stephen King
2018
De buitenstaander

Wanneer het misbruikte en levenloze lichaam van een elfjarig jongetje wordt gevonden, wijzen ooggetuigen en forensisch materiaal onmiskenbaar in de richting van de populaire coach van het plaatselijke Little League-team. Maar de verdachte, die met groot machtsvertoon wordt gearresteerd, heeft een waterdicht alibi. Detective Ralph Anderson raakt na verder onderzoek ook overtuigd dat hij inderdaad buiten de stad was. Hoe kan hij dan tegelijkertijd op twee plekken zijn geweest?

De buitenstaander is een spannend en bovennatuurlijk horror boek van meester horror verteller Stephen King.

7

The Silence of the Lambs

De schreeuw van het lam
Auteur: Thomas Harris
1988
Silence of the Lambs - De schreeuw van het lam

De schreeuw van het lam (in het Engels The Silence of the Lambs) is een horror thriller van Thomas Harris die wel iedereen zal kennen, of toch zeker de film Silence of the Lambs met Jodie Foster en Anthony Hopkins in de hoofdrollen. Het is het tweede deel in de befaamde Hannibal serie, na het boek De Rode Draak dat al in 1981 verscheen. Een boeiende thriller die een inzicht geeft in de technieken die de FBI gebruikt om seriemoordenaars te catalogiseren (profilen) en op te sporen waarbij het verbaal steekspel tussen agente Clarice Starling en de psychopathische moordenaar en voormalige psychiater dr. Hannibal Lecter je op het topje van je stoel houdt van spanning. De morbide voorliefdes van diezelfde Hannibal Lecter en van de seriemoordenaar Buffalo Bill die nog op vrije voeten is zorgen daarbij voor de nodige portie griezel en gruwel. Een echte horror pageturner voor volwassenen.

Andere uitstekende horror boeken in het Silence of the Lambs universum zijn Red Dragon, Hannibal en Hannibal Rising. Allemaal leuke horror om te lezen.

8

House of Small Shadows

Auteur: Adam Nevill
2015
House of Small Shadows

Opgelet: het gaat om een Engelstalig boek dat niet vertaald is in het Nederlands.

Adam Nevill is een Engelse schrijver van bovennatuurlijke horror, bekend om zijn boek The Ritual. Voordat hij fulltime auteur werd, werkte Nevill als redacteur. Een van zijn bekendste en meest populaire horrorboeken is het angstaanjagende House of Small Shadows uit 2015.

Catherine gaat in opdracht van haar baas een collectie poppen taxeren. Het zijn de poppen van taxidermist en kunstenaar M.H. Mason en zijn nicht die nog in het ouderlijk huis woont stelt haar huis voor haar open om de hele collectie, poppen, diorama’s en nog meer gemaakte kunst te taxeren. Maar als Catherine op dit aanbod ingaat, en in Red House gaat logeren, beginnen er vreemde dingen te gebeuren en die lijken alles te maken te hebben met haar moeilijke jeugd.

De Engelstalige flaptekst:

The Red House: home to the damaged genius of the late M. H. Mason, master taxidermist and puppeteer, where he lived and created some of his most disturbing works. The building and its treasure trove of antiques is long forgotten, but the time has come for his creations to rise from the darkness.

Catherine Howard can't believe her luck when she's invited to value the contents of the house. When she first sees the elaborate displays of posed, costumed and preserved animals and macabre puppets, she's both thrilled and terrified. It's an opportunity to die for.

But the Red House has secrets, secrets as dreadful and dark as those from Catherine's own past. At night the building comes alive with noises and movements: footsteps, and the fleeting glimpses of small shadows on the stairs. And soon the barriers between reality, sanity and nightmare begin to collapse . . .

9

Hellbound Heart

het boek van de Hellraiser films
Auteur: Clive Barker
2007
beste horror roman - Hellbound Heart

Hellbound Heart (niet vertaald) is een fantastisch horror boek van Clive Barker. Veel mensen j$kennen misschien de Hellraiser films en het iconische personage Pinhead, een soort menselijke demon. Welnu, dat is het verhaal van dit Engelstalige boek Hellbound Heart. Niet vertaald in het Nederlands spijtig genoeg, maar voor wie het in het Engels kan lezen erg de moeite als je van horror houdt. Een van de beste verhalen van Clive Barker die als geen ander de duistere kanten van de menselijke ziel kan blootleggen en aanschouwelijk maken in fantastische maar vaak gruwelijke beelden en verhalen. Het verhaal van de 'box' waar liefhebbers van pijn naar op zoek gaan is een heerlijk bedenksel van horror. Soms te gruwelijk voor woorden. En het personage van de antipathieke Frank Cotton die op zijn zoektocht naar passie en pijn meer pijn krijgt dan hij de baas kan is echt wel fascinerend. Zijn relatie met Julia die hem helpt om terug een menselijke vorm te krijgen is al even demonisch. En Pinhead als meester van de pijn is natuurlijk helemaal fascinerend. Heel knap dit.

Kopen bij bol.com

10

November

het ideale kerstgeschenk voor dit jaar
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
2022
November

Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende en – de meesten van hen althans – ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is getalenteerd. Een belofte. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.

Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug... maar wel tegen een prijs.

Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard?

November leest als een thriller en is erg spannend. Een nieuw meesterwerkje van onze eigen Nederlandse stephen King, namelijk Thomas Olde Heuvelt.

 

11

The Hunger

deeply, deeply disturbing (Stephen King)
Auteur: Alma Katsu
2019
The Hunger - beste horror boeken ooit

"Bovennatuurlijke spanning op zijn best...Het beste aan The Hunger is dat het je de stuipen op het lijf jaagt."- The New York Times Book Review

"Diep, diep verontrustend, moeilijk weg te leggen, niet aan te raden om in het donker te lezen." - Stephen King

The Hunger is een spannende en aangrijpende nieuwe voorstelling van een van Amerika's meest fascinerende historische momenten: de Donner Party met een bovennatuurlijke twist. Het kwaad is onzichtbaar en het is overal.

Dat is de enige manier om de reeks tegenslagen te verklaren die de wagentrein die bekend staat als de Donner-partij heeft geteisterd. Uitgeputte rantsoenen, bittere ruzies en de mysterieuze dood van een kleine jongen hebben de geïsoleerde reizigers tot waanzin gedreven. Hoewel ze dromen van wat hen te wachten staat in het Westen, beginnen lang begraven geheimen aan het licht te komen, en onenigheid onder hen escaleert tot het punt van moord en chaos. Ze lijken niet te kunnen ontsnappen aan de tragedie... of aan de gevoelens dat iemand - of iets - hen achtervolgt. Of het nu een vloek is van de mooie Tamsen Donner (van wie sommigen denken dat het een heks is), hun onverstandige routekeuze door onbekend terrein, of gewoon pech, de negentig mannen, vrouwen en kinderen van de Donner Party gaan in een van de dodelijkste en meest rampzalige westerse avonturen in de Amerikaanse geschiedenis.

Terwijl leden van de groep beginnen te verdwijnen, beginnen de overlevenden zich af te vragen of er echt iets verontrustends en hongerigs op hen wacht in de bergen... al die tijd. The Hunger combineert moeiteloos het bovennatuurlijke en het historische en is een griezelige, spannende kijk op de veranderlijkheid van de menselijke natuur, tot het uiterste gedreven.

The Hunger is originele nieuwe horror die spijtig genoeg niet in het Nederlands is vertaald. Het verhaal gaat over een echt gebeurde dramatische reis van Amerikaanse pioniers over de bergen maar de uitwerking maakt het voor iedereen interessant, ook voor niet-Amerikanen. Fascinerend om te lezen.

12

American Psycho

brutale seriemoordenaar
Auteur: Bret Easton Ellis
1991
Beste horror boeken: American psycho

American psycho is een erg shockerend en bruut horror boek van de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis over een yuppie en psychopaat die beestachtige moorden begaat in het New York van de jaren negentig. In de beschrijving van de moorden van deze serial killer wordt er weinig aan de verbeelding overgelaten, dus het boek is niet echt geschikt voor de meer gevoelige zielen onder ons. Het is een monument van de Amerikaanse roman dat van de lezer wel wat vraagt door de grafische stijl maar ook door het eigenzinnige tempo van het boek dat aansluit bij de decadente yuppie stijl van het hoofdpersonage Patrick Bateman. De ultieme kapitalist als ultiem nachtelijk roofdier in een werkelijk huiveringwekkend boek waarbij de slachtoffers van psychopaat Bateman gruwelijk gefolterd worden voor het plezier van de seriemoordenaar.

Andere bekende boeken van Bret Easton Ellis zijn onder andere Minder dan niks en De figuranten, al zijn dat geen horror boeken zoals American Psycho is.

13

De beproeving

The Stand
Auteur: Stephen King
1978
De beproeving - Stephen King

De beproeving van Stephen King is een epische horror en fantasy roman over de strijd tussen goed en kwaad. Nadat een extreem besmettelijk virus zowat de hele bevolking van de Aarde heeft uitgeroeid blijven er maar een paar overlevenden over. Zo goed en kwaad als het kan proberen zij te overleven in een bijna verlaten wereld. Maar dan beginnen velen van hen dromen en visioenen te krijgen. Voor sommigen is de lokroep van de duistere Randall Flagg en zij sluiten zich aan bij zijn leger van het kwade al wordt dat voor velen onder hen een bittere teleurstelling. Anderen horen de zachte stem van Moeder Abagail die hen aanspoort zich bij haar te voegen. Die groep van mensen probeert terug een menswaardig bestaan op te bouwen en de weinige technische kennis die er nog is terug aan te wenden. Maar een confrontatie tussen beide groepen van overlevenden, tussen Randall Flagg en Moeder Abagail is onvermijdelijk.

De beproeving is een vlot leesbare en spannende fantasyroman van Stephen King en een van de echte aanraders in het genre. Geen typisch horrorboek, zeker niet, maar een verhaal over verschillende mensen die anders reageren op wel heel bijzondere omstandigheden. Een verhaal ook van moed en opoffering en van hoop in extreme tijden.

14

Summer of Night

een heerlijk horror verhaal van Dan Simmons
Auteur: Dan Simmons
2011
beste horror boeken - Summer of Night

Opgelet: Summer of Night is spijtig genoeg niet vertaald in het Nederlands en dus enkel in het Engels te verkrijgen.

Summer of Night is echt klassieke horror van een van de grootmeesters in het horror genre, de Amerikaanse schrijver Dan Simmons die ons ook Carrion Comfort en The Terror bracht. Heel griezelig en spannend maar erg leuk om te lezen. Een echte aanrader in het horror genre dus.

Het is de zomer van 1960 en in het kleine stadje Elm Haven, Illinois, smeden vijf twaalfjarige jongens de krachtige banden die een leven vol verandering niet kan verbreken. Van fietstochten bij zonsondergang tot schaduwrijke schuilplaatsen in het bos, de dagen van de jongens worden gekenmerkt door alle geheimen en stiltes van een idyllische kindertijd. Maar te midden van de zonovergoten korenvelden wordt hun loyaliteit meedogenloos op de proef gesteld. Als midden in de nacht een lange stille bel luidt, weten de stedelingen dat dit het einde markeert van hun zorgeloze dagen. Uit de diepten van de Old Central School, een kolossaal fort getint met de mahoniegeur van doodskisten, rijst een onzichtbaar kwaad op. Vreemde en gruwelijke gebeurtenissen beginnen het dagelijks leven te overheersen en zaaien terreur door de eens zo idyllische stad. Vastbesloten om deze oude plaag uit te drijven, moeten Mike, Duane, Dale, Harlen en Kevin een bloedige oorlog voeren tegen een geheimzinnige gruwel die de nacht bezit...

Klinkt spannend en dat is het ook. Heel leuk geschreven en super eng.

15

Zwart Huis

het vervolg op De Talisman
Auteur: Stephen King & Peter Straub
2001
beste horror boeken Stephen King - Zwart Huis

Zwart huis van bestsellerauteurs Stephen King en Peter Straub is het spectaculaire vervolg op de klassieker De Talisman.

Twintig jaar geleden reisde een jongen genaamd Jack Sawyer naar een parallel universum om zijn moeder te redden van een pijnlijke dood. Een dood die rampspoed naar de andere wereld zou hebben gebracht. Nu is Jack een gepensioneerde rechercheur Moordzaken in Los Angeles en heeft hij zich teruggetrokken in het gehucht Tamarack, Wisconsin. Hij kan zich zijn avonturen in de andere wereld niet herinneren en werd genoodzaakt ontslag te nemen bij de politie toen een rare toevalligheid dreigde deze herinneringen weer boven te halen. Dan wordt het stadje opgeschrikt door een aantal gruwelijke kindermoorden die verdacht veel lijken op het werk van een oude seriemoordenaar, en de hoofdcommissaris smeekt Jack om hem en zijn onervaren team te helpen om de moordenaar te vinden.

Maar is dit slechts het werk van een gestoord individu, of is er een mysterieuze en kwaadaardige kracht losgelaten op het kleine stadje?

Weer een nieuw horror verhaal van King en Straub met tal van bovennatuurlijke en fantasy elementen. Een heel leuke combinatie en erg spannend. Even goed als De Talisman.

Kopen bij bol.com

16

My Work Is Not Yet Done

een meesterwerkje van Thomas Ligotti (Engels)
Auteur: Thomas Ligotti
2009
My Work Is Not Yet Done - beste horror boeken ooit

Three Tales of Corporate Horror

Wanneer junior manager Frank Dominio plotseling wordt gedegradeerd en vervolgens wordt ontslagen, lijkt er meer dan een kern van waarheid in zijn vervolgingsfantasieën te zitten. Maar terwijl hij zich voorbereidt om de score gelijk te trekken met degenen die verantwoordelijk zijn voor zijn ondergang, vindt hij onbewust een bondgenoot in een duistere en kwaadaardige kracht die hem bovennatuurlijke krachten schenkt. Frank neemt zijn wraak op de meest gruwelijke manieren die je je kunt voorstellen, maar er zal een verschrikkelijke prijs voor betaald worden zodra zijn werk is gedaan. Voorbestemd om een cultklassieker te worden, zal dit verhaal over bedrijfshorror en demonische vergelding een snaar raken bij iedereen die ooit ontevreden is geweest op het werk.

My Work Is Not Yet Done is heel originele horror van schrijver Ligotti die horror verheft tot een echt literair genre. Maar let op: het blijft echt wel horror om te lezen. In het Engels wel dus, want niet vertaald spijtig genoeg. Het bekendste werk van Ligotti is overigens Songs Of A Dead Dreamer, een verhalenbudel.

17

Sluimerend kwaad

Auteur: Ronald van Assen
2021
Sluimerend kwaad

De mensheid is tot de meest gruwelijke daden in staat. Onze geschiedenis is een bloeddorstige aaneenrijging van moord en doodslag, marteling en wraak. In sommige eeuwen overheerst de duisternis, die zich als een olievlek over de wereld verspreidt en iedereen op zijn pad verslindt. In ieder mens schuilt een monster. Het kwaad in ons sluimert, er is weinig voor nodig om het te wekken. Geduldig wacht het zijn kans af om toe te slaan. Dan komt onze ware aard naar boven. Wat in het verborgene ligt, wordt zichtbaar. En hoe ... 

Sluimerend kwaad bevat drieëndertig verhalen. Sommige zijn grof, gruwelijk en misschien schokkend. Andere sprookjesachtig, surreëel of absurdistisch. Eén ding hebben ze gemeen: in alle verhalen speelt het kwaad een hoofdrol. Onder de juiste omstandigheden veranderen onschuldige mensen in nietsontziende beesten. Het kwaad is ontwaakt.

Kopen bij bol.com

18

Weg des doods

Twee documentairemakers reizen over de beruchtste snelweg van Siberië, waar niet alleen de kou hun vijand is
Auteur: Christopher Golden
2023
Weg des doods - beste horror boeken 2023

'Christopher Goldens Weg des doods is compact, sfeervol en doodeng. Ik vond het geweldig.' Stephen King

Weg des doods is een raadselachtig spannend verhaal over de Kolyma in Siberië: een weg die is aangelegd boven op de botten van de gevangenen van Stalins goelag

De Kolyma in Noord-Siberië staat bekend als de ‘weg des doods’. Het draagt de bittere herinnering met zich mee aan de honderdduizenden goelaggevangenen die stierven tijdens de bouw ervan, en wier overblijfselen onder de permafrost werden geploegd terwijl het werk doorging. De nederzettingen langs de snelweg zijn de koudste bewoonde plekken op aarde. De wintertemperaturen dalen tot zestig onder nul en als je auto kapotgaat op de snelweg, overleef je het niet. Wanneer de documentaireproducent Felix Teigland en zijn cameraman, Jack Prentiss, hun zinnen zetten op de weg des doods voor een nieuwe realityshow, weten ze dat ze de uiterste rand van de beschaving gaan verkennen, maar ze hadden nooit gedacht aan wat ze zouden kunnen tegenkomen voorbij die rand.

Wanneer Teigland en Prentiss arriveren in de koudste nederzetting op aarde, vinden ze opengelaten deuren, sneeuw in de huizen, koffie bevroren in kopjes, en de stad verlaten door iedereen behalve het negenjarige nichtje van hun gids. Zij heeft duidelijk iets gezien wat te verschrikkelijk is om onder woorden te brengen. Als plotseling een duistere figuur uit het bos tevoorschijn komt, vergezeld door wilde wolven – die misschien helemaal geen wolven zijn – grijpen Teigland en Prentiss het meisje en beginnen ze een wanhopige vlucht naar het zuiden, langs de weg des doods, achtervolgd door iets wat nooit zal opgeven…

Weg des doods is een van de beste horror boeken die in 2023 in het Nederlands is verschenen. Een aanrader voor de liefhebbers.

In de pers

‘Een griezelige, inventieve thriller die lezers meeneemt op een huiveringwekkend avontuur door Siberië. Goldens proza is strak en onmiskenbaar verontrustend en verkent de donkere uithoeken van het Siberische landschap. Golden schrijft op de top van zijn kunnen.’ Publishers Weekly

‘Weg des doods is geweldig! De bevroren woestenij wordt zo levendig weergegeven, ik voelde de bijtende kou in mijn eigen botten en haalde adem met de personages terwijl ze vochten om te overleven tegen de uitgestrektheid van de natuur. Aangrijpend, griezelig en uiteindelijk prachtig.’ Catriona Ward

‘Ik hou van een goed eng verhaal, maar angst alleen is niet genoeg om een boek te dragen; een goede horrorroman moet eerst een goede roman zijn, met een sterk plot, interessante personages een levendige schrijfstijl. Golden levert dat allemaal.’ George R.R. Martin

Kopen bij bol.com

19

The Excorcist

de ultieme duiveluitdrijving
Auteur: William Peter Blatty
1971
Beste horror boeken: The Exorcist

The Exorcist van William Peter Blatty is natuurlijk vooral bekend van de film maar het boek is zo mogelijk nog pakken angstaanjagender dan de film. Het verhaal begint bij pater Merrin, een Jezuïeten pater die in Irak werkt als archeoloog. Op een dag vindt hij een oud afgodsbeeldje van de Akkadische godheid Pazuzu. Merrin is bang dat hij een oeroude demon in de wereld heeft vrijgelaten door het beeldje op te graven. Enkele vreemde gebeurtenissen doen Merrin er steeds meer en meer in geloven dat hij iets van puur kwaad in de wereld heeft gebracht. Ver weg, in Georgetown in de Verenigde Staten hoort Chris MacNeil vreemde dingen in haar huis. Ook doen zich een aantal vreemde verschijnselen voor. Chris beseft niet dat een vrijgelaten demon haar huis is binnengedrongen. Haar dochter, Regan, begint zich kort daarna vreemd te gedragen. Ze gebruikt opeens de meest obscene scheldwoorden en op een feestje urineert ze, voor tientallen mensen, op de grond. Eerst denkt Chris dat Regan psychisch ziek is, maar onderzoeken wijzen niets uit. Maar nadat Chris een bovennatuurlijk verschijnsel van dichtbij heeft meegemaakt, is zij ervan overtuigd dat haar dochter bezeten is. Dan begint de echte horror pas.

The Excorcist is een spannend boek dat met een eigen stijl is geschreven. Vaak korte, wat zenuwachtige zinnen maar met een goede uitwerking van de verschillende interessante personages die het verhaal tot leven brengen. Het boek bevat wel meer seksueel getinte scènes dan de film, wat voor sommige lezers storend kan zijn aangezien het gaat om de beschrijving van de bezetenheid van een twaalfjarig meisje. Toch een aanrader voor wie houdt van horror en griezelen.

20

Nachtzijde van de rivier

ghost stories
Auteur: Jeanette Winterson
2023
Nachtzijde van de rivier - nieuw horror boek 2023

The Night Side of the River (Nachtzijde van de rivier) is een verzameling van moderne spookverhalen. Geen angstaanjagende horror maar een bundel van moderne verhalen over geesten en spoken in het digitale tijdperk. De genre-verruimende en meesterlijke nieuwe verzameling spookverhalen van Jeanette Winterson is echt wel de moeite. Een geest heeft geen substantie, maar wel kracht (en aanwezigheid) en kan in alternatieve vormen verschijnen. In de metaverse zijn we allemaal alternatieve vormen. De doden zullen zich bij ons voegen.

Ons leven is digitaal, openbaar en staat altijd aan. We volgen onze vrienden en familie overal naartoe. We hebben duizenden jaren aan kennis binnen handbereik. We weten alles over onze wereld. Maar niets over die van hen. Wij zijn veranderd, maar onze spoken niet. Ze hebben zich simpelweg aangepast en ontwikkeld, hebben nieuwe kanalen gevonden om ons te bereiken. Ze leven in onze apps en dolen door de metaverse, net zoals ze in onze huizen en herinneringen rondspoken, steeds op zoek naar nieuwe manieren om contact te leggen. Om met ons te leven. Om ons eraan te herinneren. Om ons te verleiden. Om wraak te nemen. Het is niet aan ons om deze verhalen te vertellen. Het zijn de verhalen van de doden – van hen die we verloren, liefhadden, zijn vergeten... en vrezen. Sommige verhalen zijn fictie, maar sommige misschien wel niet.

21

Het negende huis

Auteur: Leigh Bardugo
2020
Het negende huis

Alex Stern heeft altijd geesten kunnen zien, maar ze had nooit verwacht dat die gave nog eens van pas zou komen. Als ze na een jeugd vol angsten een beurs krijgt om aan de prestigieuze Yale-universiteit te studeren, is ze stomverbaasd. Waarom wordt uitgerekend zij uitgenodigd? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave. Op Yale maken acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze opereren vanuit de schaduwen, waar ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten. Om hun activiteiten veilig en geheim te houden, bestaat Het negende huis. Een negende genootschap dat de taak heeft de geesten op afstand en de levenden veilig te houden.

Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, komt Het negende huis direct in actie. De genootschappen ontkennen elke verantwoordelijkheid, maar Alex heeft haar twijfels. Ze gaat op onderzoek uit en hoe dichter ze bij de waarheid komt, des te groter wordt het gevaar. Alex wordt in de gaten gehouden en de geesten worden steeds agressiever. Als haar mentor – de leider van Het negende huis – verdwijnt, is de chaos compleet. Hoe kan Alex zich verweren tegen een onzichtbare vijand die overal tegelijkertijd lijkt te zijn?

22

De Shining

The Shining
Auteur: Stephen King
1977
Beste horror boeken: De Shining

De Shining is het klassieke griezelverhaal van Stephen King over een ontslagen leraar, Jack Torrance, die met zijn gezin gedurende een winter als beheerder in een geïsoleerd, spookachtig berghotel leeft. In het hotel spelen zich angstaanjagende dingen af. Het zoontje van de leraar, de pas vijfjarige Danny Torrance, heeft een gave: ‘het licht’, waardoor hij te pas en te onpas levensechte visioenen krijgt. In het Overlook Hotel nemen Danny’s visioenen angstaanjagende vormen aan. Hevige sneeuwstormen sluiten het hotel volledig af van de buitenwereld terwijl het gedrag van de vader steeds vreemder en angstwekkender wordt. Tot hij besluit zijn eigen familie met een bijl te vermoorden.

De Shining is voor mij een van de beste Stephen King horror boeken naast bijvoorbeeld The Stand en It, en een van de echte aanraders binnen het horror genre. Het is een werkelijk angstaanjagend verhaal dat je moeilijk zal kunnen wegleggen. Horror van de beste soort van de meester van de horror. Het nieuw verschenen vervolg van Stephen King op De Shining is Dr. Sleep.

23

Echo

Auteur: Thomas Olde Heuvelt
2019
Echo

Echo van Thomas Olde Heuvelt, auteur van het wereldwijd succesvolle HEX, is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur.

Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.

Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Thomas Olde Heuvelt overtreft zichzelf met Echo. Een verpletterend boek waar je vanaf de gruwelijk spannende openingsscène diep in verdwijnt.

Kopen bij bol.com

24

A Head Full of Ghosts

Auteur: Paul Tremblay
2016
A Head Full of Ghosts

Opgelet dit boek is een Engelstalig boek dat niet in het Nederlands is vertaald!

Paul G. Tremblay is een Amerikaanse auteur en redacteur van hedendaagse horror, donkere fantasie en science fiction. Een van zijn bekendste horror boeken is A Head Full of Ghosts uit 2016.

15 jaar na de horrors die Merry als 8 jarige met haar gezin heeft moeten doorstaan, doet ze haar verhaal aan schrijfster Rachel. In flashbacks komen we te weten hoe haar oudere zus Marjorie bezeten werd en hoe het kwam dat er uiteindelijk werd besloten om een exorcisme uit te voeren in het bijzijn van een tv programma. Dat tv programma The Possession wordt door een blogger helemaal geanalyseerd, zodat we vanuit meerdere perspectieven kijken naar de gebeurtenissen en is het dan ook de vraag of Marjorie nu echt bezeten was, of niet. De vele verwijzingen naar allerlei horrorboeken en films maakt het lezen voor de horrorfans nog leuker, maar het verhaal zelf is al indrukwekkend en bijzonder genoeg door de kunstige manier waarop het in elkaar is gezet en zorgt voor een grote schok aan het einde. 

25

Gekweld

Haunted
Auteur: Chuck Palahniuk
2005
Beste horror boeken: Gekweld - Haunted

Chuck Palahniuk (1962) is een Amerikaanse schrijver en journalist. Hij werd geboren in Pasco, Washington. Zijn bekendste boek is de bestseller Fight Club (1996), het boek dat later ook verfilmd werd met Brad Pitt in de hoofdrol. Met Gekweld (in het Engels Haunted) schreef hij een echte moderne horror klassieker, zoals steeds in zijn eigen unieke schrijfstijl.

In Gekweld belanden 18 mensen via een advertentie voor 3 maanden in een verlaten theater om daar een meesterwerk te schrijven. Al snel is er geen elektriciteit, water of voedsel meer. Ze vertellen elkaar verhalen om in leven te blijven en om de anderen te overleven. Excessen als zelfverminking, moord en kannibalisme volgen. Intussen vertelt ieder het verhaal waardoor hij of zij aan een bijnaam kwam, voorafgegaan door een kort gedicht. Als rode draad is er een verteller die het wij-gevoel van de groep vertolkt. Chuck Palahniuk combineert in het boek een zeer creatief taalgebruik met bizarre invalshoeken die zowel triest als ronduit smerig zijn. Scherp, satirisch en af en toe bijzonder onsmakelijk, maar ook vermakelijk en knap opgezet.

Pagina's